Paulus Potterweg 20, Groesbeek

+31 6 13944068

Jutter Zonder Strand

Jutter Zonder Strand

Sinds hij hutten bouwt, is Haike een soort jutter zonder strand geworden. Altijd is hij op zoek naar afgedankt hout. Wordt er een huis gesloopt of verbouwd, dan kijkt hij nauwlettend wat er in de containers belandt. “Afval is er genoeg. Toch vind je zelden zomaar sloophout. Alles wordt tegenwoordig gescheiden ingezameld en afgevoerd in containers. Maar als je er om vraagt, krijg je het meestal probleemloos mee. Bouwplaatsen zijn trouwens niet de enige locaties waar ik op jacht ga. Mensen die weten wat ik doe, bellen me op als ze een partij hout over hebben. En bij de plaatselijke deurenfabriek krijg ik de oude pallets. Die zijn soms gemaakt van een heel goede houtkwaliteit. Bij een bedrijf in tuinhout krijg ik de oude zeekratten waarin het tropisch hardhout wordt aangevoerd. Die zijn ook van hardhout gemaakt en er staan, heel decoratief de namen van zeehavens op gedrukt.” Vrijwel niemand kijkt vreemd op als Haike om sloophout vraagt.
“Ik werd tijdens de bouw weer net zo enthousiast als toen ik als kind de ene hut na de andere in elkaar timmerde.”
Hergebruik is normaal geworden. Daarom moet hij soms zelfs een klein bedragje voor het afval betalen, bijvoorbeeld als een aannemer er zelf ook de bruikbaarheid van inziet. “Maar ik betaal alleen als het echt goed materiaal is. Ook gratis sloophout neem ik niet altijd aan. Hoe meer ik bouw, hoe kritischer ik word. Ik bouw iets voor een ander en wil niet dat het snel wegrot in diens tuin.

 

Duurzaam en Veilig>>>